De MicrolesKleine lesjes, opdrachtjes of herrineringen. Op ieder apparaat te openen en te maken, altijd en overal. Het werkt 'echt' wijst onderzoek uit. De gegeven informatie wordt echt beter onthouden.

Goed ontwikkelde microlessen maken iedere trede op de kennisladder makkelijker te beklimmen en kunnen helpen de top van de ladder in een mum van tijd te bereiken.
Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

In dit voorbeeld volgen we een fusie van twee bedrijven. Zoals vaak het geval ervaart de organisatie gedurende deze fusie terugkerende conflicten en onrust omdat de interne bedrijfsculturen verschillen en soms tegenover elkaar staan. De normen en waarden van deze twee oorspronkelijke bedrijven zijn gewoonweg niet compatibel.

Het bedrijf zette voor het personeel seminars, team-building en consultants in, maar het conflict leek steeds verder te escaleren en in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Toen kwam het management met een nieuw idee.

Iedere medewerkers kreeg een smartphone en één keer per week, stuurde men een korte video met een aantal vragen naar de medewerkers. De video's toonden werksituaties waarbij de waarden en normen tegenstrijdig konden zijn, en elke werknemer moest een mogelijke oplossing zoeken en een kort antwoord geven via hun telefoon. Deze opdrachten werden verzonden tijdens de werkuren, en de medewerkers mochten hier ook op reageren tijdens de werkuren.

Dit kreeg de bal aan het rollen. Werknemers benaderde elkaar bewuster en met begrip voor elkaars mogelijke oplossingen en de verschillen in waarden en normen verschoven en verminderde, waarmee ze beter op elkaar aansloten. Voordat ze het beseften werden de twee groepen echt samengevoegd en werd de fusie ook voor het personeel een succes.

Microleren kan ook worden gebruikt als een aanvulling op het reguliere online leren, of dit nu binnen een bedrijf is of op een school. Bijvoorbeeld iedere woensdag krijgen de deelnemers een kennisgeving op hun telefoon en/of in de email dat er een nieuwe microles beschikbaar is. Via dit bericht is de microles eenvoudig en direct toegankelijk voor de deelnemers, wanneer ze maar willen en waar ze dan ook zijn.

Door te investeren in slechts 5 minuten van hun tijd, kan de deelnemer informatie tot zich nemen, een vraag beantwoorden of krijgen ze een korte introductie of herhaling van een onderwerp. Al in 1885 schreef de Duitse psycholoog Ebbinghaus over de 'Forgetting curve' en hoe klein herhalingen van een onderwerp zouden kunnen helpen deze informatie beter te onthouden.

Naast bovenstaande toepassing zijn microlessen ook een waardevol instrument voor bijvoorbeeld zakelijke communicatie. Door middel van een kort bericht kan een bedrijf zijn werknemers informeren over het laatste nieuws, vragen om input, bedanken voor de goede resultaten, ze trainen in een nieuwe vaardigheid of herhalingen sturen van onderdelen van een gevolgde training.

Microleren helpt de grenzen tussen opleiding, informatie updates en de communicatie in het bedrijf te vervagen, terwijl het bewustzijn, de focus en het gevoel van integratie versterkt wordt.

Bron: PedIT, Gjermund Eikli

 

 

 

12Change op facebook

Join the Change!

Joine

12Change denkt mee over en doet graag mee aan verandering. Niet alleen commercieel, al dragen commerciële afnemers wel automatisch bij aan positieve verandering in de wereld. Weten hoe u bij kunt dragen? Join the Change! Als verandering telt... Binnenkort meer! 

12Change op Facebook

Welkom

Welkom op de website van 12Change Learning, uw partner in online leren en afstandsonderwijs. Wij zijn een adviesbureau dat onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties adviseert en begeleidt bij online leer- en communicatie vraagstukken. Of het nu gaat om het maken van e-learning modules, communicatie, online samenwerken of over het implementeren van een volledige leeromgeving.

Disclaimer
Inloggen

Waar vindt u ons?